Colombiareis                                       

 "The Elemental Journey" 

21-daagse sjamanistische groepsreis, 13 maart - 3 april 2018

VZW Sterrencirkels verzorgt de lokale reisbegeleiding en ontvangt jullie in het Toverbos...

Workshops, ceremoniële begeleiding en groepsprocessen door Ahawa...

“Overweldigende natuur en ancestrale cultuur” 

Colombia is één van de meest verrassende landen van Zuid-Amerika met prachtige koloniale steden, archeologische vindplaatsen, indrukwekkende biodiversiteit en zeer gastvrije bevolking. 

We gaan op ontdekkingstocht naar de ancestrale indianencultuur van het land en maken tevens een “inner journey” in verbinding met onze eigen ancestrale wortels. 

Archeologische sites in Tierradentro, bezoek aan lokale eco-sociale projecten, verblijf bij een Guambianofamilie in Silvia, Paasprocessie in de koloniale stad Popayán, een sjamanistisch weekend, een planten medicijn ceremonie door lokale sjamaan, rituelen aan de warmwaterbronnen van Coconuco alsook aan de vulkaan Purace, trancedansen, de Volle Maan ceremonie… 

Een intense transformatiereis naar een uniek, kleurrijk land: Colombia!

 

Bosque Encantado 

Onze uitvalsbasis is het Bosque Encantado (Het Toverbos) in de bergen rond Cali, centrum voor groei en tevens de thuis voor de Elfenschool in Colombia (VZW Sterrencirkels). Het Belgisch-Colombiaanse koppel Ina en Jhon ontvangen jullie met veel liefde en nemen jullie graag mee op een off-the-road avontuur in het magische Colombia. 

Het centrum is gelegen aan de voet van het Nationaal Natuurpark Los Farrallones, in een prachtige bergstreek. Het Toverbos heeft een terrein van 5000 m2 (+2000 m2 gemeenschappelijk beschermd gebied) waarvan meer dan de helft ongerept bos is, met een beek, waterbronnen en een magische kristalheldere rivier waarin het heerlijk zwemmen is. Het centrum heeft een ruime workshopzaal met slaapzolder voor 6 personen, badkamer en keukentje. Er is ook een cabaña met alle voorzieningen voor 4 personen. 

 

REISPROGRAMMA

Dag 1  Dinsdag 13 maart  Aankomst 

Bij aankomst op de luchthaven van Cali word je opgehaald door de reisbegeleider die je naar “het Toverbos” (El Bosque Encantado) brengt. Het Toverbos is de uitvalsbasis voor deze reis en is gelegen in de bergen ten zuiden van de stad Cali, aan de voet van het Parque Nacional Los Farallones.

Alle overnachtingen in het Toverbos zijn in gedeelde slaapkamers, op de slaapzolder of in de cabaña. Indien je graag meer privacy hebt en alleen of per 2 wil slapen, is er ook de mogelijkheid om in een tent te slapen met een goede matras.

Dag 2  Woensdag 14 maart  Kennismaking + Tocht naar Charco Escondido 

In de voormiddag nemen we de tijd om rustig “te landen” en komen we samen in een verbindende kennismakingscirkel. ´s Middags heb je de mogelijkheid om in het Toverbos te blijven, te genieten van de natuur, te wandelen door het bos en een verfrissende duik te nemen in de rivier. Een meer actieve optie is de wandeltocht naar Charco Escondido, een 5-meter hoge waterval waar je eveneens kan zwemmen in het kristalheldere water.

 

Dag 3  Donderdag 15 maart  Bezoek bioboerderij + bergdorp La Estrella + intro Trancedans

Vandaag maken we kennis met het lokale leven in La Estrella, een typisch Colombiaans boeren-arbeider bergdorpje, weg van de gekende toeristische routes. We ontdekken de mooie culturele, sociale en duurzame initiatieven die beetje per beetje ontspruiten en zielsverwanten verbinden in hun liefde voor de aarde (waaronder ook het Toverbos). 

We bezoeken de bioboerderij El Rosal van een lokale Yanacona-indianen familia waar we uitgenodigd worden om deel te nemen aan de wekelijkse “minga”, (woord komt uit quechua en betekent “gemeenschappelijk werk ten gunste van de tribu”). In de namiddag maken we een wandeling door het dorp en nemen deel aan het kunst- en cultuurprogramma van de lokale partnerorganisatie ‘Barranquero, Arte en la Montaña’ met de kinderen uit het dorp.

We komen 's avonds samen in de cirkel ter voorbereiding van de trancedans die in het komende weekend plaatsvindt.

Geblinddoekt laat je in de trancedans grenzen en patronen achterwege, en stel je je open voor een onverwachte en authentieke respons op de intentie waarmee je deze reis begint. 

 

Dag 4  Vrijdag 16 maart  Stadsbezoek Cali 

Vandaag bezoeken we de stad van de salsa, Cali. Deze stad staat ook bekend voor de warmhartige en opgewekte bevolking. We starten onze tour met de trots van Cali, een nieuwe kabellift die de armere buitenwijken met de stad verbindt en die ons een prachtig uitzicht over de stad biedt. 

We wandelen door het historisch centrum met oa. La Merced kerk, Plaza San Antonio, het Goudmuseum, we bezoeken de modernere buurt La Tertulia met Los Gatos, en kuieren door de kleurrijke straatjes van de alternatieve wijk San Antonio met de gezellige artesanía-markt in La Loma de la Cruz.

Dag 5  Zaterdag 17 maart  Sjamanisme weekend 

Het sjamanistisch weekend brengt je een wandeling doorheen de zintuigen: smaak, zicht, geur, gehoor, tastzin en derde oog. 
Het sjamanisme gaat uit van een wereldbeeld waarin alles bezield is. In ons dagelijks leven gaan we vaak voorbij aan deze bezieling. De blinddoek is één van de elementen die ons zullen helpen om dit vanzelfsprekende te herwaarderen. Door stil te staan bij onze zintuigen en deze opnieuw te activeren, kunnen we ons terug openstellen voor de Spirit van wat ons omringt. 
Als onze waarneming een sleutel is voor de manier waarop we in het leven staan, willen we tijdens dit weekend deze waarneming op de proef stellen en haar reikwijdte vergroten. Uiteindelijk ervaar je hoe de wereld groter is dan je perceptie ervan. 
In deze geopende Wereld treden we vervolgens in communicatie met het ons omringende Leven.

Dag 6  Zondag 18 maart  Weekend  Sjamanisme  

Dag 2 van onze reis doorheen de zintuigen

 

 

Dag 7  Maandag 19 maart  RondreisToribio bezoek Nasa-indianen 

Vandaag vertrekken we op 10-daagse rondreis door de Cauca-provincie in een privébusje. We laten de tropische temperaturen van Cali achter ons en gaan naar een frisser bergklimaat van gemiddelde 15-20° met frisse nachten. Na een rit van 3 uur komen we in Toribio aan. We worden ontvangen in de gemeenschap van de Nasa-indianen waar we kennis maken met hun volledig autonome organisatie: ze hebben eigen onderwijs en universiteit gebaseerd op hun ancestrale kennis, ze zijn zelfvoorzienend met biologische landbouwprojecten, ze hebben hun eigen officiële rechtspraak, hun traditionele geneeskunde en hun eigen taal. De Nasa-indianen zijn alom bekend voor hun “guardia indígena”, hun inheemse “politie” die enkel bewapend zijn met een krachtstok, en voor de grote mobilisatiekracht om hun territorium te beschermen tegen de invasie van multinationals en schendingen van Moeder Aarde. 

We overnachten in cabañas in de gemeenschap.

 

Dag 8  Dinsdag 20 maart   Bezoek indianenmarkt Silvia – overnachting bij indianenfamilie 

Zo'n zestig kilometer van Toribio ligt Silvia, het centrum van de Guambiano indianen, beschouwd als één van de meest traditionele indianenvolkeren van Colombia. We worden er opgewacht door Samuel, lid van het inheemse cabildo (volksraad) en muzikant. Hij leidt ons rond op de kleurrijke markt waar de Guambiano indianen op dinsdag per 'Chiva' of per paard samenkomen vanuit hun dorpjes om spullen te verkopen en zelf inkopen te doen. Hier zijn naast groente en fruit ook allerlei handgemaakte spullen te koop, zoals poncho's, truien en sjaals. 

In de namiddag gaan we naar het huis van Samuel in het hogerop gelegen Resguardo Indígena La Campana, waar we gezellig plaatsnemen op kleine bankjes rond het houtvuur in de keuken en bij een dampend kopje rietsuikerwater honderduit vernemen over hun oeroude tradities en wijsheden.

 

Dag 9  Woensdag 21 maart  Resguardo Indígena La Campana en rit naar Tierradentro 

Tot na de middag blijven we bij onze Guambiaanse gastfamilie in het indianenreservaat La Campana, met de mogelijkheid tot bezoek bij lokale medicijnendokter voor consult (niet inbegrepen in de prijs). In de namiddag rijden we verder naar Tierradentro (rit van 3-4 uur) waar we ons de komende twee dagen zullen onderdompelen in de mystieke energie van deze plek. We overnachten in een gezellig familiaal hostal gebouwd in bamboo.

 

Dag 10  Donderdag 22 maart  Parque Arqueológico Tierradentro, een mystieke parel 

Tierradentro is bekend om zijn pré-columbiaanse imposante onderaardse ruimtes voor godsdienstige rituelen of begrafenissen (hypogea). De archeologische site is prachtig gelegen in de groene bergen. Je wordt er spontaan stil bij het mysterie van deze vervlogen inheemse culturen die hun kracht op deze plek achterlieten in andere dimensies. Er zijn twee wandelroutes om de ganse site te bezoeken. Vandaag beginnen we met een stevige wandeling van zo´n 5uur langs de belangrijkste archeologische vindplaatsen. We genieten van spectaculaire vergezichten en nemen de tijd om ons te verbinden met deze wonderlijke plek. We bezoeken ook het etnisch en archeologisch museum (beide bezoeken onder leiding van een lokale gids).

 

Dag 11  Vrijdag 23 maart  Tierradentro + rit naar Popayan en overnachting in privé villa 

We maken een krachtige wandeling van een 4-tal uur en ontdekken talloze pré-colombiaanse beeldhouwwerken die onze verbeeldingskracht ten volle aanspreken, want geschreven bronnen over hun betekenis zijn er nooit gevonden. 

In de namiddag rijden we een goeie 3 uur in de richting van Popayan waar we zalig kunnen ontspannen in een privé villa met zwembad en alle comfort.

 

Dag 12  Zaterdag 24 maart  Rustdag in villa + traditionele inheemse medicijnceremonie 

We brengen een rustdag door in de villa en bereiden ons voor op de planten medicijnenceremonie in de avond. We reinigen ons lichaam met een plantenstoombad en met tabaksthee, en we vasten. ´s Avonds gaan we naar de locatie waar de ceremonie plaatsvindt onder deskundige begeleiding van een inheemse Taita (sjamaan). 

De ceremonie is een intens transformerende ervaring. Je neemt deel aan de ceremonie met respect, openheid en de intentie om te helen. Deelname is vrijwillig (bij inschrijving dient vermeld te worden of je graag deelneemt). Opmerking: Vrouwen in de menstruatieperiode kunnen niet deelnemen aan de ceremonie. Voor de deelnemers die niet deelnemen aan deze activiteit wordt een hotel voorzien in de mooie koloniale stad Popayán, die je zelfstandig kan bezoeken

Dag 13  Zondag 25 maart   “Pawka Raymi” viering + rit tot in Coconuco 

We ontvangen de nieuwe dag met het brengen van een offer in een dankritueel “Pawka Raymi”, het feest voor de vrouw en de vruchtbaarheid, met de jongerengroep van de Yanacona-etnie Illari Ñan (Caminos de Luz) onder begeleiding van onze Taita. 

In de avond rijden we een uurtje zuidwaarts en overnachten in 2 cabañas in Coconuco.

 

Dag 14  Maandag 26 maart  Coconuco, bezoek warmwaterbronnen + overnachting in Coconuco 

We brengen de dag door in de thermaalse warmwaterbaden “Aguas Tibias” in Coconuco. We kunnen genieten van 6 warmwaterbaden met thermaals mineraalwater, een grote glijbaan voor de liefhebbers, medicinaal modderbad en ecologische wandelroutes. Total relax! Er is ook de mogelijkheid tot canopy, paardrijden of kayak (optioneel, niet inbegrepen). 

Wie nog niet genoeg warm water gehad heeft, kan ´s avonds nog de baden “Agua Hirviendo” bezoeken, met heet thermaals water. Bijzonder om onder de sterrenhemel in een groot warm dampend bad te zitten. Maar… breng een oud badpak of zwembroek mee… deze baden hebben een sterke sulfergeur die heel hardnekkig is! Deze plek is kleiner, maar is, in tegenstelling tot Aguas Tibias dat commercieel uitgebaat wordt, in handen van het Indiaanse Coconuco reservaat en behoudt meer zijn identiteit als heilige plek (sitio sagrado).

 

Dag 15  Dinsdag 27 maart  Tocht naar vulkaan Purace + overnachting in Purace

Vandaag bereiden we ons voor met muts, handschoenen, stevige stapschoenen en een goeie regenjas… we gaan naar het Parque Nacional Purace, bekend omwille van zijn actieve vulkaan, sneeuwtoppen, koude wind en typische paramo (= hooglandvegetatie). Het PN Puracé wordt beheerd door het Resguardo Indígena van Puracé en een lokale inheemse gids neemt ons mee op pad. Het wordt een onvergetelijke dag in een duizelingwekkend en misterieus vulkaanlandschap, met watervallen, zwavelbronnen en kleurrijke mossen. 1 van de hoogtepunten van de dag is de Condorrots, waar we met een beetje geluk de condor in de vrije natuur kunnen bewonderen, die daar elke dag om 10u ´s morgens gevoederd wordt. En natuurlijk bestijgen we de berg om de nog steeds actieve vulkaan Puracé van op de top te kunnen bezichtigen. 

We overnachten in het dorpje Purace in cabañas.

 

Dag 16  Woensdag 28 maart  Rit naar Popayán – stadsbezoek + festiviteiten Paasweek – overnachting in hotel Popayán 

Na onze verdieping in de inheemse volkeren, hun oude krachtplekken en kleurrijke tradities, gaan we vandaag terug naar de koloniale tijd in Popayán, één van de mooiste koloniale steden in Colombia en ook wel bekend als “de witte stad”. Behalve de mooie architectuur staat de stad bekend om de viering van Semana Santa (de heilige week). Hier komen mensen van over de hele wereld op af. En wij hebben geluk, want we zijn erbij op Miercoles Santo (Heilige Woensdag)! 

We bekijken de indrukwekkende religieuze processies die door de stad trekken, nalatenschap van de spaanse evangelisering, een echte ervaring. Natuurlijk nemen we ook de tijd de stad te verkennen en te genieten in één van de vele gezellige restaurantjes en (koffie)bars.

 

Dag 17  Donderdag 29 maart  Terugrit naar Bosque Encantado 

Vandaag laten we ons drukke reisprogramma even los en kunnen heerlijk uitslapen. We kunnen nog wat rondslenteren in de stad en de winkeltjes bezoeken, en dan vatten we de terugweg (3 uur) aan, opnieuw richting onze Colombiaanse “thuishaven”, het Toverbos!

Dag 18  Vrijdag 30 maart  Rustdag 

Even tijd om alle indrukken te integreren, de tijd nemen voor jezelf of om samen te zijn met je medereisgenoten. Voor de actievelingen onder ons kan een alternatieve activiteit aangeboden worden, die ter plaatse besproken wordt (niet inbegrepen in de prijs). Opties zoals wandelen in de bergen, een hogerop gelegen bioboerderij met prachtige watervallen bezoeken, een dagje bio-energetische SPA (mínimum 5 personen), … zijn mogelijk.

Dag 20  Zaterdag 31 maart  Trancedans in Bosque Encantado  Aarde - Water Volle Maanceremonie

Dit weekend starten we met het element Aarde om onze reis via trancedans door de 4 elementen vanuit een stevige basis te voeden. Aarde doet ons gronden en maakt dat we in overgave, waarvoor we dansen gemakkelijker kunnen integreren en absorberen, zodat de werking van de volgende elementen hun volle potentieel bereiken. Het is de eerste dans van de 4 die zorgt dat we verder kunnen gaan voelen. 

De tweede dans is met het reinigende element Water. Hier maken we kennis met het loslaten, het meevloeien op een zachte koesterende manier of misschien wel met een stuwende wilde waterval die jouw emoties heelt door de wijsheden van Water.

Tijdens de Volle Maanceremonie betreden we de wereld van divinatie. Ontvang een boodschap uit de andere wereld verder te groeien op je pad.

Dag 21  Zondag 1 april  Trancedans  Vuur - Lucht

We zetten onze reis verder met het element Vuur, de grote transformator. Hierbij kunnen alle slapende deeltjes in jezelf worden aangewakkerd en tot daadkracht worden geroepen om meer in je centrum te gaan staan. Het element Vuur kan heel uitdagend zijn en donkere stukken belichten waar je in eerste instantie liever niet naar keek. Maar dit Element helpt ze verder aan te pakken.

Nu je alles doorheen de vorige Elementen zag wat je diende te weten over jezelf, kan je de balast meegeven aan de Wind op het element Lucht. Het element Lucht maakt het allemaal weer wat 'luchtiger' en blaast er weer een frisse wind in om als herboren opnieuw verder te gaan.

 

Dag 21  Maandag 2 april  Terugreis 

Met een dankbaar hart ronden we deze onvergetelijke reis af. Je wordt afgezet in de luchthaven met een rugzak vol mooie herinneringen en nieuwe zielevrienden. En misschien ook een beetje nostalgie, want denk eraan… ze zeggen wel eens dat het grootste gevaar in Colombia is… dat je er niet meer wegwil...

 

 

Dinsdag 3 april  Aankomst in België

21-daagse sjamanistische groepsreis

Dinsdag 13 maart - dinsdag 3 april 

Volledige reispakket (excl. vlucht)

 1520 euro per persoon 

Vroegboekkorting tot 1 november!

1400 euro  (ipv 1520 euro)

Prijs op basis van 7-10 deelnemers 

INBEGREPEN 

- Alle overnachtingen met ontbijt 

- 12 x middagmaal en avondmaal 

- Alle transporten met jeep en (mini)bus, incl. vervoer van en naar luchthaven 

- Alle activiteiten, toegangstickets en excursies met gidsen vermeld in het programma 

- Alle ceremonies, rituelen en intensieve workshops vermeld in het programma 

- Nederlandstalige en spaanstalige begeleiding 

- Boekings- en organisatiekosten 

 

NIET INBEGREPEN 

- Internationale vlucht

- Verplichte reisverzekering 

- Annulatieverzekering 

- Overige maaltijden 

- Persoonlijke uitgaven

- Optionele activiteiten dag 9, 12 en 18 (zie programma)

EXTRA

- Zakgeld: 100 euro > kostenraming voor overige maaltijden die niet inbegrepen zijn in het pakket. (Excl. dranken en persoonlijke uitgaven)