top of page

Het Hert

Het Hert is de Gehoornde bij uitstek. De Hoorns zijn in het oude weten de uitdrukking van de dynamiek die ontstaat bij een polariteit.

Wanneer het één tegenover het ander staat, Dag en Nacht, Vrouw en Man aanwezig zijn, ontstaat een Beweging die men kent als het Gehoornde principe.

Waar de Hoorns van de Geit/Ram de beweging van het niet manifeste naar het manifeste weergeven, de Hoorns van de Koe/Stier de wilde beweging binnenin de manifeste schepping zelf vormen, houdt het Gewei van het Hert een Orde over deze beide aspecten van de Beweging.

Het is hieraan dat Hert z’n regale status ontleent.

Dit Leiderschap wordt gedragen door het inzicht in structuren, en het aanvoelen van de delicate balans tussen wat natuurlijk en wat gemanipuleerd is: het evenwicht tussen Natuur en Cultuur.

Het Hert is het Koninklijke dier dat de hemelse dauw via zijn Gewei opvangt, en deze langs zich naar beneden laat stromen, tot de Aarde het opneemt.

Het structureert de immateriële gaven van de Hemelen in zijn Orde van handelbare conventies.

De Hoorns zelf, die de dynamiek van het duale leven vertegenwoordigen, zijn tekenen van Overvloed doordat deze dynamiek het op en neergaan - het Leven en Sterven - van het Bestaan vertegenwoordigd.

Wanneer de Volle Maan van het Hert verschijnt, staat de Zon in Leeuw.

Dit sterrenbeeld Leeuw kenden we oorspronkelijk als het sterrenbeeld "Herteveulen", Elembiui Prinnios.

Waarom het Veulen?

Omdat de Koning in het Mysterie van de Oogst wordt gedood (afgesneden/geplukt), maar tegelijk wordt geboren als het begin van een nieuwe belofte, die een prille structurering is, want zonder een minimum aan ordening is er onleefbare/ongrijpbare chaos.

Het Veulen is tegelijk ook de Vrucht die de potentie draagt om weer uit te groeien.

Het Hert in haar toornig gelaat, als bode van de dood, toonde zich reeds tijdens oktober/november in de constellatie die we tegenwoordig Schorpioen noemen, en die met Samhuinn verschijnt.

De Herte Maan zelf, staat op dit moment in Aquarius, Anaganti Prinnios, dat Anaxs het Vat is.. Dit is het Vat dat het bloed van het Hert (de Koning) opvangt wanneer het tijdens de Oogst wordt geofferd.. het circulaire van de bloedbaan wordt doorgesneden.. het "steeds hetzelfde" van de Wetten wordt open gemaakt.. vrij gemaakt.. zodat het weer vloeibaar naar de Aarde kan stromen.. naar het Vat.

In deze totaliteit is het Hert het Dier van de Wilde Natuur.. het erkent het belang van de Orde, maar geeft de boodschap dat het beter is om een kort leven ten volle te kunnen leven, dan een lang leven "zoals het hoort" en "in alle veiligheid".

Hert wil ons hier herinneren dat we behalve Cultuurwezens, ook Natuurwezens zijn.

bottom of page